riet promotie

Home

Rietdekkers

Riet

Riet verzekeringen

Isolatiepanelen

Riet adviesbureaus

Koperen riet vorsten

Dakkapellen

Mos en algen bestrijding

Brandvertragers

Kunstriet

Aanmelden

Hooiberg

Uilenborden

Rieten dak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

riet promotie

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riet

 

Rie tveld in de weerribben. Hollands riet dat staat te wachten op de riet snijder.
 

Deze pagina is bedoeld om u als rieten dak bezitter een beeld te geven van riet. Onderstaand en aantal links van riet groothandelaren en een vereniging van riet snijders. Heel leuk om te zien is de fotoreportage op de site van de vereniging voor de riet cultuur. Tevens heeft riet promotie op deze pagina een aantal riet artikelen verzameld vanaf het internet. De volgende riet artikelen kunt u hier lezen:

Artikel 1: Riet als dakbedekking

Artikel 2: Riet, de plant en de toepassing

Artikel 3: Een dakbedekking van pannen of riet?

Artikel 4: Goed onderhoud van rieten dak bespaart kosten

Artikel 5: Met riet sfeervol en veilig onder dak

Wiedenriet

Havezatherweg 5 8066 PB Belt Schutsloot

Tel: 0623-386 356

 

www.wiedenriet.nl

 

Meer informatie? Klik hier 

Algemene Vereniging voor de Rietcultuur in Nederland

Woldlakeweg 11, 8371 TC Scheerwolde

Tel: 0522-281463

 

   www.rietpromotie.nl/hollandsriet.htm

 

Meer informatie? Klik hier

Riet handel in Chinees riet:  Kloosterman

  Oude Rijksweg 46

Tel: 0522-465399 of: 0522-462049 of: 0611-327186

 

http://www.kloostermanrietdekker.nl

 

Direct informatie aanvragen? Klik dan hier!

Riethandel E. Prosman

Middelblok 146, 2831 BR Gouderak

Tel: 0182-372272

  

http://www.prosman.com

 

Meer informatie? Klik hier

Uw riet gerelateerde bedrijf hier, bel dan met Riet Promotie:

0341-416297 of 0654-958473

of stuur ons een e-mail, klik dan hier!

Uw riet gerelateerde bedrijf hier, bel dan met Riet Promotie:

0341-416297 of 0654-958473

of stuur ons een e-mail, klik dan hier!

 

 

Riet

In Nederland met, van huis uit, veel water en dus vanzelfsprekend  veel riet langs de oevers, is het niet verwonderlijk dat de "rietdekker" amper werkt met ander materiaal dan riet en een beetje met lisdodde. Latijnse naam: Phragmites australis  riet is een plantensoort uit de grassen familie. Riet is een algemene oever- of moerasplant die weinig eisen stelt aan haar omgeving. Riet is een overblijvende plant die zaad weet te zetten, maar zich vooral ook door uitlopers weet voort te planten. Het bovengrondse deel sterft in de winter af. De wortelstok loopt in het voorjaar telkens weer uit. Riet moet zeker elk jaar gemaaid worden, omdat het rietl and anders "verlandt".

Riet dat geschikt is om als dakdekkers riet in een rieten dak te worden verwerkt moet afkomstig zijn uit gematigde streken, en gegroeid zijn met de voetjes in zoet, arm water.
 

In Nederland komt goed riet uit:


Friesland (o.a. de Makkumerwaard), Noord Holland, Stellendam, Nieuwkoopse plassen, de grote rivieren en vooral uit de kop van Overijssel (de Weerribben dit is de omgeving van Kalenberg en natuurlijk de Wieden, dit is omgeving van Giethoorn, Vollenhove en Belt-Schutsloot).
Het Nederlandse riet areaal is nog ongeveer 7000 hectare groot. Dit is  niet genoeg. Ongeveer 75% van het in Nederland verwerkte riet komt uit het buitenland.
Riet wordt ingevoerd uit o.a.:
Hongarije, Oostenrijk, Roemenie, Oekraine, Polen, Estland, Turkije en zelfs uit China.


Het beste riet voor dakbedekking is niet het "fijnste" riet. Over het algemeen is het zo dat horietveld met duidelijk twee soorten riet. e fijner het riet des te mooier het resultaat. Daarom vragen de meeste consumenten om mooi fijn riet. Voor een echt gezond en duurzaam dak is wat grover riet echter vaak beter. Een diameter van 5 tot 8 mm "ademt" meer en slaat minder dicht, wat eventueel tot een relevant langere levensduur kan leiden. Om de maximaal haalbare levensduur uit een rieten dak te halen is preventief onderhoud noodzakelijk

Waar komt het beste riet vandaan? overal en nergens!
 

één perceel, twee kwaliteiten riet
Links uitstekend riet in spé, rechts rampen riet in wording.
Voor goed riet bent u vooral afhankelijk van het vakmanschap van uw rietdekker.
 

Enkele gegevens over riet:
Riet weegt circa 130 kilogram per kubieke meter, indien strak verwerkt
Het gewicht van een vierkante meter rietdak van 30cm dikte is ± 45 kg. (excl. onderconstructie)
De warmtegeleidingscoëfficient (de lambda-waarde) van riet is 0,20 (W/mK).
Het diffusieweerstandsgetal van riet is 3.

Terug naar boven

 

 

 

Riet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Riet of echt riet (Phragmites australis, synoniem: Phragmites communis) is een plant die behoort tot de grassenfamilie (Paceae). De plant is prominent aanwezig  aan waterkanten. Rietgras (Phalaris arundinacea) lijkt in het vegatieve stadium veel op riet, maar heeft een vliezig tongetje in plaats van haartjes. Riet breidt zich op drie manieren uit: 1 door zaad, 2 door wortelstokken en door 3 door runners, dit zijn horizontale stengels waarbij op de knopen een nieuwe plant ontstaat. De plant komt ook als exoot  voor in de Verenigde Staten . Daar wordt de plant als onkruid gezien.

Riet kan 1-3 m hoog worden. De stengel staat  rechtop en het 1 tot 3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. Op de grens van de bladschede en de bladschijf zit een tongetje in een krans van haartjes.

 

tongetje

De plant bloeit van juli tot enmet oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan hangen. De aartjes zijn tot 15 mm lang, bevatten twee tot zes bloempjes en zijn harig. De vrucht is een graanvrucht.

De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete of brakke grond, maar komt ook voor bij spoorwegen en in akker randen of als te bestrijden onkruid in bouwland. Na de drooglegging van de IJsselmeer polders werd eerst riet gezaaid, dat na enkele jaren de grond geschikt maakte voor de landbouw.

Terug naar boven

 

 

 

Bureau Rietadvies zet de voor en nadelen op een rijtje

EEN DAKBEDEKKING VAN PANNEN OF RIET?


Pannen of riet? Voor deze keuze staat u als u de kap van uw woning of boerderij wilt vervangen. Bureau Rietadvies in Ermelo zet de voor - en nadelen van deze dakbedekkingen op een rij.

Een mooi boerderijtje ergens buitenaf. Schapen dartelen in de wei, mooie luiken sieren de gevels en de tuin is perfect aangelegd. Hier woon je idyllisch. Toch is de eigenaar niet tevreden. De kap van het boerderijtje bevalt hem niet. Vroeger zat er riet op, maar midden jaren zeventig verving de vorige eigenaar dit sfeervolle natuurproduct door koele, betonnen dakpannen. Bovendien is het dak niet geďsoleerd, waardoor de stookkosten hoog zijn. Dit alles bij elkaar heeft de bewoner doen besluiten om de kap te vervangen. Maar waarvoor moet hij kiezen? Voor een sfeervol rieten dak dat uitstraling heeft en past in de omgeving? Of toch voor een aanzienlijk goedkopere en duurzamere dakbedekking van pannen?


Riet is soms niet mogelijk

Bij dit boerderijtje kan in principe worden gekozen voor een rieten dak, maar dat is volgens Boelie van de Beek niet altijd mogelijk. `Niet ieder dak is geschikt om met riet te worden gedekt. Het belangrijkste criterium is dat het voldoende steil moet zijn. De dakhelling moet minimaal 30 graden zijn.` Hij beschrijft wat er gebeurt bij een te vlak dak. `Het regenwater loopt dan niet goed af, waardoor het in het pak riet zakt. Het gevolg is dat de stengels beginnen te rotten. Hoe steiler een dak is, hoe langer het rieten dak meegaat.` Ook daken die zijn voorzien van een dik pak isolatie, zijn volgens de adviseur ongeschikt om met riet te worden bedekt. `Het vocht hoopt zich dan op in het riet, waardoor het van binnen uit begint te rotten.`` Als uw dak wél geschikt is om met riet te worden gedekt, is het zaak om goed af te wegen of deze keuze ook gemaakt moet worden. Vaak geeft riet iets extra`s aan een boerderij, maar daar moet wél voor worden betaald. En natuurlijk moeten ook de isolerende werking, de duurzaamheid en de brandveiligheid van beide dakbedekkingen met elkaar worden vergeleken.


Kosten en Duurzaamheid (let op, de bedragen zijn gedateerd!)

Vroeger waren daken van riet vele malen goedkoper dan daken van pannen, maar die tijd is voorbij. ``Een modern rieten dak is duurder dan een pannen dak``, vertelt Boelie. Om een indicatie te geven van het prijsverschil, rekent hij de prijs voor van een nieuw rieten dak én die van een nieuw pannendak. ``Laten we ervan uitgaan dat een boerderijtje gedekt is met ongeveer 250 vierkante meter betonpannen en dat het dak niet is geďsoleerd. Het pannendak verwijderen, isolatieplaten en panlatten aanbrengen en nieuwe pannen hangen kost dan ruim € 21.000,-. Zou je het bestaande dak verwijderen, houten platen monteren op de spanten en een kap maken van een goede kwaliteit riet, dan zijn de kosten bijna € 36.000,-. Het prijsverschil van maar liefst € 15.000,- wordt veroorzaakt door de hoge arbeidskosten. Daar staat echter tegenover dat een huis of boerderij met een goed rieten dak meer waard is dan een huis of boerderij met een pannendak.``Ook de onderhoudskosten van een rieten dak blijken hoger te zijn, ``Riet vraagt aanzienlijk meer onderhoud dan pannen. Omdat zich op het riet mossen en algen vestigen, moet zo`n dak regelmatig door een gespecialiseerd bedrijf worden behandeld met een algendoder. Bovendien moet het elke tien jaar worden gekamd. Daarbij wordt een laagje riet weggesneden, zodat verontreinigingen verdwijnen.`` Een rieten dak is niet alleen in alle opzichten duurder dan een pannendak, het is ook minder duurzaam. ``Als een dak van een goede kwaliteit riet optimaal wordt onderhouden, gaat het circazo`n veertig jaar mee. Maar als het slecht wordt onderhouden of als er een mindere kwaliteit riet is gebruikt, verkort dat de levensduur met jaren.``


Brandveiligheid en isolerende werking van riet


Ondanks de hoge kosten zijn steeds meer buitenmensen geneigd om voor een rieten dak te kiezen. Toch aarzelen ze soms omdat een rieten kap brandgevaarlijk zou zijn en slecht zou isoleren. Boelie: ``Deze argumenten gaan alleen op voor de traditionele kap. Bij zo`n kap wordt het riet met draden aan een raamwerk van latten bevestigd. Het riet is daardoor van binnenuit zichtbaar en de wind blaast er gemakkelijk door heen. Het gevolg is dat bij een brand binnenshuis het riet snel vlam vat en het vuur zich vervolgens door de aanwezige zuurstof snel kan verspreiden. En natuurlijk isoleert zo`n open kapconstructie ook slecht.`` Bij de moderne rieten kap blijken deze nadelen ondervangen te zijn. ``Onder het riet wordt een gesloten constructie gemaakt, door op de sporen van het dak een houten beplating van bijvoorbeeld 18 mm dik triplex te schroeven. Hierop wordt het riet vastgemaakt. Door de beplating komt er geen lucht meer door het riet en isoleert het bijna net zo goed als een geďsoleerd pannendak. En bij brand is een moderne kap natuurlijk ook minder gevaarlijk dan een traditionele. De vlammen komen immers niet meer zomaar bij het riet. En om brand van buitenaf te voorkomen, kan de rieten kap om de vijf jaar worden behandeld met een brandvertragend middel. Nadeel van zo`n middel is wel dat de algengroei toeneemt. Wie voor een rieten kap kiest, is overigens verplicht om een vonkenvanger op de schoorsteen te plaatsen.`` Mocht u, alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegend, kiezen voor een rieten kap, dan kunt u zich laten adviseren en begeleiden door Rietadvies. Boelie van de Beek schrijft desgevraagd een bestek en selecteert na een inschrijving de rietdekker. Bovendien laat hij u aan de hand van een driedimensionale tekening zien wat het resultaat zal worden. ``Maar denk nu niet dat je volgende maand al een rieten dak kunt laten monteren``, waarschuwt hij. ``Rietdekkers hebben het ontzettend druk. Houd daarmee rekening bij je planning!``


Fabels over rieten daken
Over rieten daken worden nogal wat fabels verteld. Enkele veelgehoorde:

Voor een rieten dak heb je geen vergunning nodig

Wie zijn dakpannen verruilt voor riet, moet hiervoor wel degelijk toestemming hebben. Omdat het aangezicht van het pand verandert, moet de welstandscommissie een positief advies afgeven. Daarnaast is een bouwvergunning verreist.


Een rieten dak verzekeren is peperduur

De premie voor een rieten dak met schroefdak is bij gespecialiseerde verzekeraars gelijk of bijna gelijk aan die voor een pannendak. Een traditionele rieten kap verzekeren is wél duurder, dan het verzekeren van een pannendak. De meeste verzekeraars eisen niet dat de kap wordt behandeld met brandvertragende middelen.
 

Een rietendak is gevoeliger voor blikseminslag

Er is nooit bewezen dat een rieten dak gevoeliger is voor blikseminslag dan een pannendak. Wanneer het gebouw in open terrein ligt, is het bij beide dakbedekkingen zinvol een bliksemafleider op het dak te plaatsen.


Er zijn bijna geen rietdekkers meer

In ons land zijn 325 rietdekkersbedrijven actief. Die hebben gezamenlijk 750 personeelsleden in dienst. De hele rietbranche biedt aan zo`n 1.500 mensen werk. Feit is wel dat rietdekkers het ontzettend druk hebben. Lange wachttijden zijn vaak
het gevolg.

 

Terug naar boven

 

 

 

Goed onderhoud van rieten dak bespaart kosten


Een rieten dak is mooi, maar duur. Iedere boer, met een rieten dak op zijn huis of bedrijfsgebouwen, kan hierover meepraten. Na verloop van tijd is zo'n dak versleten en moet er nieuw riet af. Boelie van de Beek legt uit dat met regelmatig onderhoud en tijdige reparaties de rieten daken veel langer mee gaan. Van de Beek, geboren en getogen op een landbouwbedrijf, kent de landbouwsector van haver tot gort.


In de loop van de tijd is het rieten dak veranderd van een goedkope dakbedekking voor boerderijen, tot een luxe artikel voor landhuizen en villa's. Toch zijn veel boerderijen nog voorzien van een rietendak, als fraaie maar dure erfenis uit het verleden. Een nieuw rieten dak kost al snel 75 euro per vierkante meter, exclusief BTW. Kenmerkend voor een rieten dak is dat het vroeg of laat vervangen moet worden. Zeker voor de landbouw geldt, liefst zo laat mogelijk, vertelt Van de Beek. Een particulier zal in het algemeen eerder dan een agrarisch ondernemer redeneren; mijn rieten dak is niet zo mooi meer, ik laat het vervangen. In de landbouw is de redenatie meestal; ieder jaar dat mijn dak langer meekan is meegenomen.


Onderhoud rieten dak

De levensduur van een rieten dak is aanzienlijk te verlengen door regelmatig onderhoud te plegen. Vroeger gebeurde dat eigenlijk nooit. Ook nu is nog lang niet iedere bezitter van een rieten dak op de hoogte van de voordelen van onderhoud. Onderhoud is in de eerste plaats periodiek schoonmaken van het rietendak. Op een rieten dak verschijnen namelijk na verloop van tijd algen en mossen. Deze sluiten het onderliggende riet min of meer af. Dit heeft tot gevolg dat de kap langer vochtig blijft na een regenbui. Het klinkt wat vreemd, maar riet kan heel slecht tegen vocht. Door nu het rieten dak oppervlakkig schoon te krabben, kammen noemen rietdekkers dit, wordt het dak weer open, zodat het minder lang nat blijft. Voor het beste resultaat zal deze behandeling gemiddeld elke vijf jaar uitgevoerd moeten worden.


Algendoder

Om de vorming van algen en mos tegen te gaan wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van algendodende middelen die op het dak worden gespoten. Net als het kammen van het dak kun je het besproeien met een algendoder het beste overlaten aan een gespecialiseerd rietdekkersbedrijf, stelt Van de Beek. Een rietdekker kan dan zo ook gelijk eventuele gebreken constateren en herstellen. Een rietendak wordt in de loop van de tijd steeds dunner. Op een gegeven moment zullen de gaarden zichtbaar worden. Gaarden zijn de horizontale dikke gegalvaniseerde draden; vroeger werden dikke wilgentenen, rijshout, gebruikt. Als die gaarden te voorschijn komen, is het hoog tijd voor ingrijpend onderhoudswerk.


Advies

Voor de eigenaar van het rieten dak is het vaak moeilijk te beoordelen wat de beste oplossing is en wat de mogelijkheden zijn. Vraagt hij drie rietdekkers om advies, dan is de kans groot dat hij drie verschillende verhalen krijgt te horen weet Van de Beek uit ervaring. Om te voorzien in de behoefte aan deskundige en onafhankelijke advisering met betrekking tot rieten daken, heeft hij Bureau Rietadvies opgericht. Met tien jaar ervaring als rietdekker weet hij waarover hij praat. Wat ik doe is onder meer het geven van onderhoudsadviezen voor rieten daken, op basis van een grondige inspectie. In een onderzoeksrapport geef ik mijn bevindingen weer, met een omschrijving van de toestand van het dak en de noodzakelijke werkzaamheden en gespecificeerde indicatie van de reparatie- en renovatiekosten.


Begeleiding

Naast het geven van onderhoudsadviezen adviseert en begeleidt Van de Beek bij nieuwbouw of vervanging. Hiervoor schrijf ik een bestek, waarin ik zwaardere kwaliteitseisen stel dan wat algemeen gangbaar is. Dit bestek leg ik voor aan drie gekwalificeerde rietdekkersbedrijven die dan een prijsopgave kunnen doen. Uiteindelijk is het de opdrachtgever die op basis van de drie offertes bepaalt welke rietdekker het werk uitvoert. Om er zeker van te zijn dat alles volgens afspraak verloopt, voer ik driemaal een controle uit: als het riet ter plekke is geleverd controleer ik of het van de afgesproken kwaliteit en soort is, tijdens de werkzaamheden kom ik een keer controleren of de rietdekker zich houdt aan de omschreven kwaliteitseisen en tenslotte voer ik een eindcontrole uit bij de oplevering van het rieten dak.


Liefst boer

Boelie van de Beek laat er geen misverstand over bestaan: van jongs af aan had hij het liefst boer willen worden. Ik ben geboren en getogen op een melkveebedrijf in Putten. Ik heb de lagere en middelbare agrarische school gedaan. Maar omdat mijn oudste broer, die in maatschap met mijn vader kwam, het meest in aanmerking kwam om het ouderlijk bedrijf over te nemen, was ik realistisch genoeg om te beseffen dat ik het elders zou moeten zoeken. Na de MAS ben ik bij een plaatselijke rietdekker aan de slag gegaan . Maar na een jaar of acht begon het steeds meer te kriebelen, ik wilde eigen baas worden. Net als een boer. Een probleem was dat ik wat last van mijn knieën begon te krijgen. Hierdoor was het de vraag of ik wel tot in lengte van jaren het vak van rietdekker zou kunnen uitoefenen. Vorig jaar ben ik als onafhankelijk rietadviseur voor mezelf begonnen, vertelt de jonge ondernemer uit Ermelo. Zelfstandig. Net als een boer.

 

GIJS RUITER: GOED ADVIES LOONT

Melkveehouder Gijs Ruiter uit Ermelo heeft goede ervaringen met de advisering van riet adviseur Boelie van de Beek. Een deel van het rieten dak van onze boerderij was niet zo goed meer. Er moest wat aan gebeuren. Je staat dan voor een dilemma, wat is de beste oplossing. We kwamen er zelf eigenlijk niet goed uit, omdat je op dit punt gewoon te weinig kennis van zaken hebt. Toen heb ik Van de Beek gevraagd om, op grond van zijn jarenlange ervaring als rietdekker, het dak te inspecteren en een onafhankelijk advies te geven. Hij kwam toen tot de conclusie dat vervanging van een deel van het dak, waar ik zelf eigenlijk aan zat te denken, nog niet direct nodig was. Uit zijn inspectie bleek namelijk dat het oude dak nog voldoende kwaliteit had om op te laten stoppen, dat wil zeggen de bestaande rietlaag met kleine bosjes kort riet weer op dikte te brengen. Volgens Van de Beek kon het dak op deze manier zeker nog 10 tot 15 jaar mee, misschien nog wel langer.
Het advies van Van de Beek en de onderhoudswerkzaamheden door de rietdekker kosten uiteraard geld, maar als ik besloten had het dak deels te vervangen, was ik veel duurder uit geweest. Kijk, als ik een luxe villa had gehad en geld nauwelijks een rol zou spelen, hadden we het hele rieten dak laten vernieuwen, dat is duidelijk. Nieuw is mooier. Maar in de landbouw gaat het toch wat anders. Bij een boerderij kijk je niet alleen naar het mooi, maar je vraagt je ook af of iets rendabel is, of het uit kan. De oplossing die Van de Beek heeft aangedragen is heel functioneel en een stuk minder duur. Zijn advisering kon dus zeker uit.
 

Terug naar boven

 

 

 

 

Met riet sfeervol en veilig onder dak


Het rietendak als sfeervolle dakafwerking groeit fors in populariteit. De natuurlijke uitstraling, de sfeer van rust en landelijke luxe vindt steeds meer aanhang. 'Voor sommigen is een rieten dak alleen al voldoende reden om een woning te kopen,' aldus Boelie van de Beek van onafhankelijk adviesbureau Rietadvies uit Ermelo. Maar bij liefde op het eerste gezicht worden mogelijke gebreken echter niet altijd even goed meegewogen, is de ervaring van Van de Beek. Hij is gespecialiseerd in het keuren van rieten daken en weet, met tien jaar ervaring als gediplomeerd rietdekker, waar de haken en ogen kunnen zitten bij zo`n mooie kap. 'Het is verstandig een rietendak te laten keuren voor je een huis koopt. Zodat je letterlijk weet wat er boven je hoofd hangt en je een inschatting kunt maken van de te verwachten kosten de eerste jaren.'

Rietadvies is een onafhankelijk adviesbureau voor particulieren en bedrijven die een pand met een rieten dak op het oog of in het bezit hebben. In een uitgebreid keuringsrapport beschrijft Van de Beek het soort riet op het dak, de dikte van de laag, de te verwachten levensduur, noodzakelijk onderhoud en te verwachten kosten voor de komende vijf jaar. Indien nodig kan Van de Beek ook adviseren over welk erkend rietdekkersbedrijf nodig onderhoud en eventuele reparaties kan uitvoeren. 'Riet keuren is een vak apart en veel mensen weten er niet veel van. Het is daarom van extra belang dat Rietadvies onafhankelijk is en niet uit is op veel werk en hoge kosten,' aldus Van de Beek.


Kwaliteit

Riet is een natuurproduct en dat is het mooie, maar ook meteen het verraderlijke van het materiaal. 'Een rietdekker kan de kwaliteit van het riet vaak redelijk inschatten, maar hoe lang een dak meegaat is afhankelijk van de ligging en het onderhoud.'
Vroeger kwam al het in Nederland gelegde riet ook uit Nederland zelf. 'Vaak waren het boerderijen waarop het toen nog goedkope materiaal werd gebruikt. De boeren oogstten en droogden het riet zelf. De rietdekker kwam met zijn rietdekkerstoel onder de arm op de fiets langs om het te leggen.'Tegenwoordig wordt riet uit heel Europa geďmporteerd, met name uit Turkije en Hongarije. 'Goed riet groeit in schoon water, waardoor het minder hard groeit en harder is.'Volgens Van de Beek werd vroeger ook veel riet uit Frankrijk gebruikt. 'Maar dat was veelal zoutwater riet, dat veel vocht opneemt en dus sneller rot.'
Van de Beek herkent de meeste soorten riet bij zijn inspecties op het dak. 'Je ziet de groeiwijze aan de dikte en het verloop van de stengel en verder ziet men veel aan de kleur, de geur en de lengte van de stengels.' Ook herkent Van de Beek het 'handschrift' van veel rietdekkers. 'Ik herken rietdekkers bijvoorbeeld aan de wijze waarop de vorst, de topafdekking is aangesmeerd en of de hoeken scherp of rond geslagen zijn.'


Brandveiligheid

Brandveiligheid is een belangrijk aandachtspunt bij een rieten kap. 'Vroeger werd het riet rechtstreeks op de panlatten gedekt en keek je vanaf de binnenkant tegen het riet aan. Deze methode is erg brandgevaarlijk, omdat de wind zo vrij spel heeft rondom het riet. Bovendien is de isolatiewaarde van zo`n kap nihil. Zo`n dak is niet meer dan een waterkerende laag. Ik ken boerderijen en woningen met zo`n kap, die `s winters nauwelijks warm te stoken zijn.' Sinds tien jaar wordt gewerkt met een zogenaamd schroefdak, waarbij op de balken eerst een laag hout wordt geschroefd, voordat het riet erop gelegd wordt. Dat isoleert beter en is veel minder brandgevaarlijk. 'Als je het riet daarnaast ook nog eens bewerkt met een brandwerend middel, dan is een rieten kap net zo gevaarlijk of ongevaarlijk als een pannen dak.' Een rieten dak dat op deze wijze is gemaakt en beschermd is ook verzekeringstechnisch aantrekkelijk.
Was riet vroeger een goedkoop alternatief voor dakbedekking, tegenwoordig is het een luxe product dat eigenlijk alleen nog op daken van duurdere woningen en villa`s wordt toegepast. 'Helaas is bij veel boerderijen het rietendak door de jaren heen vervangen door goedkopere en minder onderhoudsgevoelige pannen', constateert Van de Beek tot zijn spijt. 'Gelukkig is er nog een aantal oude boerderijen die onder monumentenzorg vallen en de oude kap behouden hebben.'
Daartegenover staat dat de laatste paar jaar meer en meer nieuwe woningen voorzien worden van een rieten kap. 'Er wordt nu zoveel riet gelegd, dat we een tekort van 30 % aan rietdekkers hebben.'


Aansprakelijk

'Wie zijn rieten dak vóór verkoop van zijn huis laat keuren, kan later niet meer aansprakelijk gesteld worden voor een eventueel verborgen gebrek in het rieten kap', aldus Van de Beek. Met een onafhankelijk onderzoek geeft Rietadvies een uitgebreid beeld van de staat van het dak. En dat is goed om te weten als potentiële koper. Maar ook als u helemaal van plan bent uw huis te verkopen is een inspectie verstandig. 'Want een mooi rieten dak is niet altijd goed en een lelijk rieten dak kan in prima staat verkeren', aldus Van de Beek. Hij zag dat eerder dit jaar, toen hij voor het televisieprogramma Eigen Huis en Tuin de rieten kap van een woning onderzocht. 'Het dak zag er lelijk uit, met veel algen en mos. Het was de bedoeling dat er een nieuw rieten dak op zou komen, maar na inspectie bleek dat de kwaliteit prima was. Met een grondige onderhoudsbeurt zal het er weer mooi uitzien en wordt de levensduur van dit rieten dak met vijftien jaar verlengd.'

 

Terug naar boven

 

 

Riet Promotie © Copyright 2003