naar de startpagina van riet promotie.nl U bevind zich nu op de pagina kunstriet

Home

Rietdekkers

Riet

Riet verzekeringen

Isolatiepanelen

Riet adviesbureaus

Koperen riet vorsten

Dakkapellen

Mos en algen bestrijding

Brandvertragers

Kunstriet

Aanmelden

Uilenborden

Rieten dak

 

Hooiberg

Hooibergen zijn een mooie en stijlvolle aankleding van uw terrein. Functioneel te gebruiken als carport of overdekt terras.

Hooibergen passen echt bij een  riet gedekte boerderij!

Hooibergen zijn gemakkelijk te bouwen. Tevens bestaat er de mogelijkheid om een nieuwe hooiberg compleet te laten plaatsen, en wel in n dag!

Traditioneel gebouwde hooibergen vind u bij onderstaande aanbieder.

Meer info over de hooiberg onderaan de pagina! 

 

 

Traditionele hooiberg bouwers, de eerste in Nederland

Pape Rietdekkers B.V.
Rodenbroekweg 4A
7048 AV Wijnbergen Tel: 0314 - 33 40 27

Direct informatie aanvragen? Klik dan hier!

www.pape-riet.com/hooibergen
 

SKHN
Hezenberg 3, 8051 CB Hattem

Tel:  038-4449300

www.hooiberg.info

 

Uw bedrijf hier, bel dan met Riet Promotie:

0622-942009 of 0654-958473

of stuur ons een e-mail, klik dan hier

 

Uw bedrijf hier, bel dan met Riet Promotie:

0622-942009 of 0654-958473

of stuur ons een e-mail, klik dan hier

 

Hooiberg

Een hooiberg is een vrijstaand, agrarisch bouwwerk en dient als opslagplaats van graan, stro of hooi, vandaar hooiberg. Het bestaat uit meerdere palen, 1 tot 7, en een meestal rieten dak, dat langs de palen op en neer kan bewegen. De oude hooiberg bestaat uit vier tot zes houten palen (roeden) en een rieten dak. Er zijn meerdere bouwtypes. Hooi en cultuur kennen een lange traditie. De hooiberg wordt in zijn bestaan bedreigd door andere opslagtechnieken.

De opslag van hooi was bedoeld om in de wintermaanden een voorraad voer voor het vee te hebben als ze op stal staan en er geen gras is.

Men moest wel extra alert zijn op hooibroei, waardoor de gehele voorraad met rieten dak en al in vlammen op kon gaan door spontane ontbranding.

Tegenwoordig wordt 's zomers het voer meestal al ingekuild of in grote ronde balen verpakt en blijft dan buiten liggen totdat het nodig is.

Mede als gevolg van de dreigende teloorgang is studie op gang gekomen naar de historie, de constructie en de werking van de hooiberg. Daardoor kwamen interessante feiten naar boven als de sterke infiltratie van het bouwwerk in de schilderkunst, de pozie en de architectuur van weleer. Maar ook het belang voor het behoud door landgoederen. De verspreiding van het bouwwerk over de wereld wordt steeds duidelijker en interessanter en leidde tot het besef dat hooiopslag kenmerkend is in het cultureel agrarisch onderzoek. Internationaal contact leidt inmiddels tot pogingen het verdwijnen van de oude mijt en berg te keren en het besef dat het oude hooigebeuren bewaard moet blijven.

 

Riet Promotie Copyright 2003